COVID 19 - VAŽNO!
Nošenje maske u prostorijama Estetike Rakić je obavezno.
Za operacije u opštoj anesteziji ili analgosedaciji, kao i za operacije u lokalnoj anesteziji u predelu usne duplje ili nosa - neophodna je jedna od potvrda:
1. Revakcinaciji na Covid 19 stara najmanje 15 dana; 2. Analiza antitela IgM klase ne strarija od 72 sata; 3. PSR test na Covid 19 ne strarija od 72 sata ili 4. Potvrda da je osoba preležala Covid 19.

Hidroadenitis

hidradenitis.jpg


Hidroadenitis se najčešće javlja u predelu pazuha, prepona ili zadnjice. Pravi razlog pojave ovog hroničnog zapaljenja, za sada, još uvek nije poznat, zna se samo da gnojenje izazivaju različite bakterije. Kad se pojavi prvi put, najčešće se pomisli na “masno tkivo”, ”uraslu dlaku” ili upalu limfnih žlezda. Prema nekim istraživanjima, bolest se može nasleđivati autozomno dominantno. U tom slučaju, pored Hidroadenitisa, osoba može imati neurofibromatosis i policističnu bolest bubrega. Detaljno ispitivanje je neophodno kako bi se postavila dijagnoza i bolest stavljena pod kontrolu. Ispitivanje i konzervativno lečenje započinju dermatolozi dok se hirurzi plastičari bave hirurškim lečenjem ovog problema.

Tegobe počinju sa bolovima, otežanim pokretima pogođenog dela tela i pojavom otvrdline koja zahvata kožu i potkožno tkivo na površini od nekoliko kvadratnih santimetara. U toj akutnoj fazi, kad postoje znaci upale i gnojenja, hirurg prvo otvara gnojnu kolekciju (incizija) i evakuiše gnoj. Najčešće se primanjuju i antibiotik i svakodnevno previjanje. Nakon te prve intervencije, rana sama zaceli u roku od sedam do 10 dana. Međutim, narednih sedmica i meseci, upala se ponavlja, otvrdlina se širi u dubinu i u širinu, a postupak incizije svaki put mora da se sprovede ispočetka kao i antibiotska terapija. Dakle, upala se samo privremeno povlači, ali ostaje žarište koje uvek može ponovo da se aktivira.

Ovakvo lečenje obično potraje nekoliko meseci pod dijagnozom “absces” ili “furuncul”, a prava dijagnoza je zapravo “hydraadenitis”. Prirodno, osobe koje imaju hidraadenitis, pokušavaju svoj problem da reše bez operacije. Međutim, kada se upala više puta ponavlja i kad je jasno da sa antibioticima nije moguće rešiti  uporno gnojenje – pacijent dolazi kod hirurga plastičara.

Hirurško lečenje hidroadenitisa

U fazi hronične upale, lečenje može da bude isključivo hirurško. Operacija se sastoji u uklanjanju kompletno zahvaćenog segmenta kože i potkožnog tkiva i rekonstrukcije defekta koji je zaostao. Ukoliko je sektor kože i potkožnog tkiva manje površine, operacija se može uraditi i u lokalnoj anesteziji, a rekonstrukcija se obavlja na jednostavan način, i tada operacija traje tridesetak minuta. Ukoliko je zapaljenskim procesom zahvaćena veća površina kože i potkožnog tkiva, defekt koji nastaje nakon uklanjanja obolelog tkiva mora se rekonstruisati posebnom tehnikom, primenom režnjeva zdravog tkiva. Takve operacije rade se isključivo u opštoj anesteziji i traju obično oko dva sata.

Laser u lečenju hidroadenitisa

Koža i potkožno tkivo koji su nekoliko puta bili pogođeni upalom, imaju ožiljne promene i ciste i nikakvim postupkom se ne mogu revitalizovati. Neophodno je da se potpuno uklone hirurškim putem. Međutim, prevencija novih upala na zdravoj koži može se postići postupkom epilacije. Kada se laserom deluje na koren dlake, dolazi do spaljivanja i okoline dlake gde se nalaze znojne žlezde. Na ta način eliminiše se problem i pre nego što se pojavio ili bar značajno samnjuje mogućnost upale. Naravno, takav tretman se sprovodi samo u onim regijama tela koje su poznate po upalama znojnih žlezda: predeo pazuha, prepona i zadnjice. Skrećemo pažnju da višegodišnje upale mogu dovesti do razvoja tumora kože koji nosi naziv: Planocelularni karcinom,  koji, ukoliko se ne operiše na vreme – dovodi do širenja bolesti  i metastaziranja.

Ukoliko ste suočeni sa opisanim problemom, ne oklevajte - blagovremeno lečenje hirurškim putem daje odlične rezultate.


ZAKAŽITE PREGLED +381 (0)64 1524 922           PITAJTE NAŠE DOKTORE       

Adresa i Kontakt

== == == ==

Ordinacija ESTETIKA RAKIĆ - Ordinacija plastične hirurgije
Radno Vreme Radno vreme: od 12 do 20 časova
Google maps Bjelanovićeva 1 (drugi sprat), Beograd, Vračar, Srbija
Telefon Tel.: +381 64 152 49 22 - zakazivanje pregleda (radnim danom posle 12h)
Telefon WhatsApp, Viber: +381 64 152 49 22
E-mail E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

== == == ==

Preporuka za smeštaj: Hoteli u blizini ordinacije