COVID 19 - VAŽNO!
Nošenje maske u prostorijama Estetike Rakić je obavezno.
Za operacije u opštoj anesteziji ili analgosedaciji, kao i za operacije u lokalnoj anesteziji u predelu usne duplje ili nosa - neophodna je jedna od potvrda:
1. Revakcinaciji na Covid 19 stara najmanje 15 dana; 2. Analiza antitela IgM klase ne strarija od 72 sata; 3. PSR test na Covid 19 ne strarija od 72 sata ili 4. Potvrda da je osoba preležala Covid 19.

Dekubitus - rana od ležanja

Dekubitus

Dekubitus (lat. decumbre "ležati dole”) nastaje zbog pritiska na tkiva koji se dešava između izbočina na kostima i tvrde podloge na kojoj bolesnik leži. Pritisak i gubitak  cirkulacije na mestima koja su pritisnuta su osnovni razlog nastanka ovih rana. Obično je to pritisak samog tela na postelju, ali i bilo kakav drugi produženi pritisak na telo može dovesti do rane od pritiska. Najčešće lokalizacije dekubitusa kod oduzetih pacijenata su: krsni predeo u 36%,peta u 30% a 34% sedalni predeo, bok i sve ostale lokalizacije.
Rana od pritiska provog i drugog stepena (kada je lezijom zahvaćena samo koža) može se lečiti bez operacije. Ukoliko je rana od pritiska trećeg ili četvrtog stepena,(zahvaćena meka tkiva ili kost)  ako je rana velika i ne može da zaraste nekoliko nedjelja - najbolji lek je operacija.

Operacija dekubitusa

Obično se izvodi u opštoj anesteziji. Kod starijih i iznemoglih osoba problem leži u pratećim, hroničnim oboljenjima koja predstavljaju rizik za opštu anesteziju. Taj problem se često uspešno prevazilazi primenom neke od lokalnih ili blok anestezija. Osim stabilnog opšteg stanja, za operaciju hronične rane neophodno je da sama rana bude čista, bez izumrlog tkiva (nekroze) i  ispunjena granulacijama.Takav lokalni status rane se postiže redovnim toaletama i aplikacijom lokalnih topičkih sredstava.  Operativno lečenje dekubitusa se najčešće odvija na plastičnoj hirurgiji. Rekonstruktivna hirurgija raspolaže tehnikama čijom se primenom može rešiti gotovo svaka dekubitalna rana.

Lečenje dekubitusa bez operacije

Kad se operacija ipak ne može primeniti ostaje nam konzervativno lečenje. To lečenje se odvija u ambulantnim uslovima, u kućnim uslovima uz asistenciju patronažne službe i uz aktivno učešće samog pacijenta i njegove porodice. Na tržištu postoji veliki broj rastvora, antiseptika, različitih obloga za rane ali ih ne treba primenjivati bez saveta hirurga. Takođe,treba naglasiti da lečenje dekubitusa ne podrazumeva obaveznu primenu antibiotika.
Iskustvo hirurga plastičara koji se najviše bave lečenjem dekubitusa, ukazuje da se u dekubitalnoj rani uvek nalaze neki mikrobi. Praktično ni jedna hronična rana ne može biti bez mikroba, ne može biti sterilna. Ako pacijent nema opšte znake infekcije (kao što su povišena telesna temperatura, povišeni leukociti, povišena sedimentacija), nema velikog opravdanja za primenu antibiotika.
Bakterije koje su najčešći stanovnici u hroničnim ranama su Escherichia coli, Klebsiella, Pseudomonas, Proteus. To su gram negativne, fakultativno anaerobne bakterije što znači da mogu da žive i da se razvijaju i bez kiseonika. Dakle rešenje je da se rana izloži vazduhu, da se toaleta rane obavlja više puta dnevno, da se vrši ispiranje rane pijaćom vodom i sapunicom i da se pacijent kupa bez ograničenja. Na taj način postiže se ispiranje bakterija iz rane, održavanje higijene kože u okolini rane, lakše održavanje telesne higijene a samim tim i brže zaceljenje. Posle obimnog ispiranja rane (lavage) rana se može tretirati antiseptikom koji je hirurg  plastičar odredio i previti sterilnom gazom ili nekom drugom oblogom za rane. Neposredno pre previjanja, treba obaviti kupanje.

Kupanje bolesnika nikada nije zabranjeno iako se to povremeno može čuti. Kupanje je poželjno i kod bolesnika sa zatvorenom i kod bolesnika sa otvorenom ranom, kod operisanih bolesnika, kod onih koji čekaju operaciju i kod onih koji se oporavljaju od operacije.


ZAKAŽITE PREGLED +381 (0)64 1524 922           PITAJTE NAŠE DOKTORE       

Adresa i Kontakt

== == == ==

Ordinacija ESTETIKA RAKIĆ - Ordinacija plastične hirurgije
Radno Vreme Radno vreme: od 12 do 20 časova
Google maps Bjelanovićeva 1 (drugi sprat), Beograd, Vračar, Srbija
Telefon Tel.: +381 64 152 49 22 - zakazivanje pregleda (radnim danom posle 12h)
Telefon WhatsApp, Viber: +381 64 152 49 22
E-mail E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

== == == ==

Preporuka za smeštaj: Hoteli u blizini ordinacije