Knjiga "Fibralacija duše"

fibralacija duse

CENA 300 dinara
KNJIGU MOŽETE NARUČITI NA E-MAIL: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
ILI NA TELEFON +381 11 2432 762

Odlomak iz knjige ...Osam sati, večernja vizita. Kreveti zategnuti, bolesničke sobe provetrene, pacijenti u svojim posteljama.Ovo je vizita bez opširnog referisanja - samo kratko ako je bilo nekih problema, i da li su svi pripremljeni za sutrašnji operativni program. Počinjem sa odeljenjem opekotina.U ženskoj sobi tri pacijentkinje.Starija žena iz okoline Beograda, opekotina potkolenice, dijabetičar, dugo je sedela pored peći u nameri da dobro ogreje uvek hladne noge. Kod šećerne bolesti propadaju krvni sudovi i nervi tako da ovi pacijenti imaju smanjenu osetljivost i za toplo i za hladno, zadobiju opekotinu a da ne osete.U drugom krevetu Mirjana. Pripremala je slavu kad joj se prosuo veliki lonac sa vrelom vodom na stomak i noge.U trećem kreveti je Irena.

U muškoj sobi Ranko, Mladen i Slobodan.Ranko je pokušao da popravi svoj strujomer kad je zbog eksplozije zadobio opekotinu lica i obe šake.To je površna opekotina, neće imati ožiljke.Sada je toliko otečen da ga ni najblizi nebi prepoznali.Na sreću otoci i bolovi prolaze relativno brzo.

Mladen je pred praznik prestao da uzima antiepileptike da bi mogao da popije neko zestoko piće.Zbog toga je dobio epi napad i u toku napada pao na vrelu peć. Zadobio je opekotine trećeg stepena i jedini lek je operacija.

Slobodan je psihijatrijski bolesnik koji je jedne noći na minus 5 hodao s kraja na kraj grada.Ujutru ga je dovezla hitna pomoć zbog smrzotina oba stopala i vrhova prstiju obe šake. Lečenje će trajati više od mesec dana. Izvesna je amputacija.

U intenzivnu negu neću ulaziti. Tamo se poštuje poseban režim, morala bi kompletno da se presvlačim iz belog u zeleno. Imamo šest bokseva u kojima leže pacijenti sa velikim i teškim opekotinama koje zahvataju izmedju 30 i 70% ukupne telesne površine. U svakom boksu radi po jedna sestra koja ima sve na dohvat ruke. Ona u druge bokseve ne ulazi, ništa ne dotiče zbog sprečavanja intrahospitalne infekcije. Svaki pacijent je sterilnoj sredini, mere su stroge kao na neonatologiji gde su bebe u inkubatorima.

Kolega intenzivista će me zvati jedino ako posumnja na neki hirurški problem.

Janko je u prvom boksu. Ima 16 godina.Tu je zbog udara struje. Pre tri meseca je slučajno zakačio udicom za dalekovod. Zadobio je opekotine drugog i trećeg stepena, ukupne telesne površine oko 50% i obimno oštećenje desne ruke koje se završilo amputacijom u predelu podlaktice.Ubrzo će kući.Odlazi kao invalid sa obimnim ožiljcima u predelu desne strane tela.

U drugom boksu je Jelena. Ona ima 26 godina i nastradala je na radnom mestu kada je pokušala da potpali vatru u svojoj kancelariji dolivanjem male količine benzina.To malo benzina je bilo dovoljno za eksploziju i ovako teške opekotine. Ima ozbiljno oštećenje pluća koje se teško preživljava.

U trećem boksu je deka koji ima 82 godina.Zaspao je sa cigaretom u rukama od koje se zapalio pokrivač i krevet.On ima opekotine na manje od 7 % telesne površine a to na žalost može biti jednako teško kao i deset puta veća opekotina ali kod mlade osobe.

U četvrtom boksu je Nebojša, 35 godina. Radio je bez kompletne zaštite na cisterni iz koje je curila sona kiselina.Ima rane na 30% telesne površine,negde do mišića i kosti.Operisan je dva puta do sada. Ostaje još jedna planirana operacija i njegovo preživljavanje i izlečenje postaje izvesnije.

U petom boksu je Predrag, 41 godina.Pokušao je da spase od požara svoju automehaničarsku radionicu. Nije uspeo, sve je izgorelo.Izgubio je svoj kapital i sredstvo za rad. Ima teške opekotine obe ruke i desne noge.Ovu zimu će provesti u bolnici, a ako se sve srećno završi, na proleće ide na rehabilitaciju. Za godinu dana će doći da operiše kontrakture - ukočenosti u predelu zglobova koje nastaju zbog obimnih oziljaka i koje nismo mogli izbeći.

Šesti boks je prazan.Već sedam dana nije bilo velikog prijema.Na sreću retko se dešavaju velike opekotine. Na prvom spratu je odeljenje rekonstruktivne hirurgije.U istočnom krilu je velika polukružna terasa za osoblje.Odatle se vidi grad kao na dlanu i dobro čuju zvona sa Vracara. Pre podne kad imam vremena za pauzu, tu popijem kafu sa kolegama, pričamo ili ne pričamo nista.Uveče, kad se upale kandelabre, i kad se sve umiri, čuje se samo vetar u granju breza. Njihove nežne grane vetar povremeno nanese na ogradu terase, pa onda vrati. Leti, duz ivice travnjaka, bele se krošnje starih magnolija. Krupni, nežni cvetovi danju su kao oblaci, noću su kao svetiljke, mirišu opojno i pokazuju put do klinike i pre nego ih ugledaš...

CENA 300 dinara
KNJIGU MOŽETE NARUČITI NA E-MAIL: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
ILI NA TELEFON +381 64 152 49 22

Adresa i Kontakt

== == == ==

Ordinacija ESTETIKA RAKIĆ - Ordinacija plastične hirurgije
Radno Vreme Radno vreme: od 11 do 19 časova
Google maps Nova adresa: Bjelanovićeva 1 (drugi sprat), Beograd, Vračar, Srbija
Google maps Stara adresa: Ustanička 10/2, Beograd, Voždovac, Srbija
Telefon Tel.: +381 64 152 49 22 - zakazivanje pregleda (radnim danom posle 11h)
Telefon WhatsApp, Viber: +381 64 152 49 22
E-mail E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

== == == ==

Preporuka za smeštaj: Hoteli u blizini ordinacije