Akutne rane: prva pomoć i lečenje

Ni jedna rana nije bezopasna! Opasnost od tetanusa, raznih drugih infekcija, stvaranja trajnih ožiljaka, može se sprečiti pravovremenim odlaskom lekaru.

Rana nastaje uvek kada dođe do prekida kontinuiteta kože. Ukoliko je rana manjeg promera (ubodna rana,oguljotina...), sa minimalnim krvarenjem,  tada ona može spontano da zaraste u nekom kraćem vremenskom periodu (oko sedam dana). Bez obzira na to što rana izgleda bezazleno, neophodno je da se povređena osoba javi svom lekaru kako bi na vreme bila sprovedena adekvatna terapija  kako bi osoba sa takvom povredom dobila odgovarajuća uputstva. Mala, ubodna rana,  koja nije praćena značajnijim krvarenjem, može biti veoma pogodna za nastanak raznih infekcija, od kojih je tetanus jedna od najopasnijih, posebno ukoliko je do povrede došlo u polju, na njivi, ubodom na ekser ili povredom alatkama koje su često u kontaktu sa zemljom. Posebno su ugrožene starije osobe jer je od njihove redovne vakcinacije protiv tetanusa prošlo više decenija. Čak i kada je povreda minimalna, a oštećenje kože gotovo neprimetno, takva bezazlena rana  može nam doneti velike probleme i zbog toga se preporučuje da se u takvim situacijama uvek obratimo lekaru.

Rešenje u rukama hirurga
 
Svaka rana promera većeg od 1cm, kada je došlo do potpunog prekida kontinuiteta svih slojeva kože, zahteva pregled kod hirurga. Odlazak na pregled kod hirurga plastičara obavezan  je ukoliko se  rana nalazi na licu, vratu ili na šakama. Pravovremeno i stručno lečenje rane na licu i vratu dovešće do trajnog zarastanja uz minimalni ožiljak. Pregled i kasnije praćenje kod hirurga plastičara veoma je važno zbog mogućeg razvoja i prevencije ožiljaka (keloida, hipertrofičnog ožiljka).

Iako mala, otvorena povreda šake može biti složena, odnosno, osim povrede kože mogu je pratiti i povrede tetiva ili nerava. Pregled hirurga plastičara je obavezan u prvih nekoliko sati od nastanka povrede zbog primarne obrade rane i prevencije infekcije. Šaka je važan funkcionalni organ, sa veoma složenim funkcijama, zbog čega lečenje šake mora biti brzo i efikasno, kako bi rehabilitacija započela što pre.

Veće rane, rane koje krvare, zahtevaju hitno zaustavljanje krvarenja i pregled hirurga. Najsigurniji način zaustavljanja krvarenja, ukoliko je reč o rani u predelu ekstremiteta, jeste postavljanje poveske desetak santimetara iznad povrede. Ukoliko je došlo do krvarenja na nekom drugom delu tela (grudnom košu, poglavini), pritisak sterilnom gazom ili krpom može zustaviti krvarenje. Ukoliko je mreža hitne pomoći dobro razvijena, povređenog ne bi trebalo samostalno transportovati, već bi trebalo sačekati mobilnu lekarsku ekipu koja će  pružiti stručnu  pomoć.

Posebnu pažnju zaslužuju rane koje imaju blago, naizgled neznatno krvarenje. Ukoliko takvo oskudno krvarenje traje više sati, ono može dovesti do značajnog gubitka krvi i smatra se rizičnim po pacijenta. Zbog toga bi povređeni na putu do prve medicinske ustanove, trebalo da ima pratnju druge osobe, ili da bude transportovan kolima hitne pomoći.

U praksi se sreću i velike rane koje ne krvare. Zbrinjavanje pacijenta sa ovakvom ranom takođe bi trebalo sprovesti u što kraćem vremenskom roku od nastanka povrede, jer postoji rizik od razvoja infekcije, stvaranja otoka i nastanka bola, što povređenom otežava kretanje i može dovesti do kolapsa (gubitka svesti). Dobar primer za ovakvu povredu su opekotine.

Adresa i Kontakt

== == == ==

Ordinacija ESTETIKA RAKIĆ - Ordinacija plastične hirurgije
Radno Vreme Radno vreme: od 11 do 19 časova
Google maps Nova adresa: Bjelanovićeva 1 (drugi sprat), Beograd, Vračar, Srbija
Google maps Stara adresa: Ustanička 10/2, Beograd, Voždovac, Srbija
Telefon Tel.: +381 64 152 49 22 - zakazivanje pregleda (radnim danom posle 11h)
Telefon WhatsApp, Viber: +381 64 152 49 22
E-mail E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

== == == ==

Preporuka za smeštaj: Hoteli u blizini ordinacije