Lečenje ožiljaka bez operacije

Oduvek postoji težnja da se rane i ožiljci leče bez hirurškog noža. Danas je veoma popularna primena različitih alternativnih metoda. Farmaceutske kuće nude veliki broj preparata u cilju lečenja ožiljaka u vidu gelova, krema, silikonskih obloga... Određena istraživanja pokazuju pozitivno dejstvo svakog od ovih preparata. Ipak, ne postoje dovoljno opsežne studije koje bi dale precizne preporuke za lečenje ožiljaka. Iskustva ukazuju da se najbolji efekat postiže kombinovanjem više metoda. Osim pomenutih lokalnih sredstava, u terapiju bi često trebalo uvrstiti masažu ožiljka, kompresivnu terapiju, terapiju laserom i intralezionu primenu kortiko preparata.

lecenje oziljaka bez operacije
Intraleziona terapija Ovom terapijom se tretiraju uporni, tvrdi i bolni ožiljci koji su na maloj površini tela a stvaraju velike tegobe. To može biti keloidni ili hipertrofični ožiljak. Ožiljak se namaže kremom za anesteziju i potom se ubrizgava u sam ožiljak glukokortiko preparat. Metoda je bezbolna i efekat se vidi u narednih mesec dana. Kako deluju glukokortikoidi? Deluju tako što smanjuju zapaljensku i imunološku reakciju u samom ožiljku. To je suština uspeha ove terapije. Takva, lokalna primena ovih lekova ne daje neželjene reakcije, ipak može se primeniti najviše dva do tri puta. I doktor i pacijent moraju biti strpljivi jer će rezultat sigurno uslediti. Uvek treba napraviti razmak između dve terapije – najmanje mesec dana.

Kompresivna terapija je najbolja terapija. Otkrivena je slučajno kod pacijenta koji je imao masivne ožiljke od opekotina. Primećeno je da su ožiljci blagi, meki i bezbolni na nozi koja je bila dugo pod zavojima dok je druga noga (koja je bila bez zavoja) imala jake, tvrde ožiljke koji su iznad nivoa kože. Zbog toga je prva preporuka nas plastičara – da koristite kompresivnu terapiju uvek kad je to moguće. Kako deluje kompresija (pritisak)? Deluje mehanički, pritiskom ne dozvoljava da se ožiljno tkivo razvija. Pritisak mora da bude stalan, izmedju 22-28 mm Hg, postiže se postavljanjem kompresivnih zavoja ili oblačenjem specijalnih kostima protiv ožiljaka. Slično deluje i masaža ožiljka. Ovu terapiju ne mogu da koriste samo pacijenti sa oštećenjem arterija.

Kompresivna terapija
Prognoza lečenja ožiljaka
Nekada je moguće ožiljak potpuno sanirati tako da je praktično neprimetan. Često je moguće postići poboljšanje kada ožiljak nije više bolan i tvrd, i kad je manje upadljiv na prvi pogled. Veoma retko, ožiljak i posle detaljno određene i pažljivo planirane terapije ostaje isti, bez poboljšanja.

Prognoza lecenja oziljka
Iskusan hirurg plastičar može da proceni koja terapija će dati najbolji efekat i u kojoj meri je moguće postići poboljšanje. Individualni odgovor organizma je kod svakog drugačiji ali se i taj odgovor organizma može predvideti na osnovu prethodnih ožiljaka.


ZAKAŽITE PREGLED +381 (0)64 1524 922           PITAJTE NAŠE DOKTORE       

Adresa i Kontakt

== == == ==

Ordinacija ESTETIKA RAKIĆ - Ordinacija plastične hirurgije
Radno Vreme Radno vreme: od 11 do 19 časova
Google maps Nova adresa: Bjelanovićeva 1 (drugi sprat), Beograd, Vračar, Srbija
Google maps Stara adresa: Ustanička 10/2, Beograd, Voždovac, Srbija
Telefon Tel.: +381 64 152 49 22 - zakazivanje pregleda (radnim danom posle 11h)
Telefon WhatsApp, Viber: +381 64 152 49 22
E-mail E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

== == == ==

Preporuka za smeštaj: Hoteli u blizini ordinacije