Face lifting (Fejslifting)

fejslifting

Face lifting (fejslifting) - Zatezanje lica i vrata. Svako od nas tokom života, kad-tad, suoči se sa procesom starenja, koji je posebno uočljiv na licu. Manifestuje se opuštanjem kože, spuštanjem masnih jastučića obraza, formiranjem dubokih bora koje se pružaju od nosa do ugla usana (nazolabijalna brazda) i stvaranjem bora u predelu usana i donje vilice. Starenje lica ne može se odvojiti od starenja kože i mišića vrata, reč je o jedinstvenom procesu koji zahvata sve strukture. Uočljiv znak starenja lica je i gubitak lepe, prave linije donje vilice. Vreme na licu ostavlja neizbrisiv trag, stvaraju se bore i lagano se  gube jasne konture lica.

Kada bi trebalo uraditi fejslifting?

U trenutku kada vaše lice dobije opisane katakteristike, kada više ne pomaže ubrizgavanje filera, botoksa ili zatezanje kože kapaka, ukoliko imate preko 45 godina - tada bi trebalo razmišljati o fejsligtingu. Naravno, ne postoji striktna starosna granica za ovu intervenciju. Kod nekih osoba starenje nastupa ranije i ume da bude intenzivnije, dok kod nekih process starenja nastupa kasnije, evidentno je da starenje zavisi od niza faktora: prirodnih karakteristika kože, načina života i životnih navika (ishrana, upotreba alkohola, pušenje), svakako, prisutno je i nasleđe, odnosno genetski faktor.

Vrste fejsliftinga

Operacija fejsliftiniga može se uraditi na jednom ograničenom delu lica ili na celom licu.            

Midface lift je “podizanje” (zatezanje) srednjeg dela lica. To je pogodna operacija za mlade pacijente i one koji žele brži oporavak. Ovom operacijom popravljaju se promene  nastale na srednjem delu lica, opuštenost obraza ispod donjeg kapka i gornje usne.

Face lift (Rhytidectomia) je podizanje i zatezanje donje dve trećine lica i vrata, ublažavanje duboke bore koja se pruža od nosa do ugla usana, uklanjanje masnih jastučića na ivici donje vilice. Ovo se postiže uklanjanjem viška kože i zatezanjem mišića. Nakon ove operacije oporavak je nešto dugotrajniji, a rezultat je osveženo, mlađe i atraktivno lice.

Kako se izvodi operacija?

Prema pravilu, rez počinje visoko u slepoočnoj regiji i nastavlja se ispred uha, potom iza uha i potom duž kosmatog dela vrata. Nakon reza, koža se odiže u predelu obraza, donje vilice i vrata. Mišići lica se zatežu u suprotnom smeru od smera zemljine teže. Koža se, nakon ovog zahvata,  zateže i višak uklanja. Na kraju se rana ušije. Zavoji se postavljaju oko lica i zadržavaju se 24 sata nakon čega se mogu ukloniti, a pacijent može da se kupa, umiva i pere kosu. Pacijent posle operacije ima smetnje koje se javljaju kao osećaj napetosti u predelu lica i vrata. Otok  i podlivi traju od sedam do 10 dana. Hirurški konci uklanjaju se desetak dana nakon operacije.

Primena bodljikavih niti je hirurška procedura kojom se opuštena meka tkiva donje dve trećine lica vraćaju u prvobitni položaj pomoću eliptično postavljenih niti. Ovim zahvatom daje se mladolik izgled licu, postiže se oštra linija donje vilice i jasna granica između glave i vrata. Ova vrsta fejsliftinga manje je invazivna metoda od klasičnog faceliftinga, radi se brže i sigurnije, rez na koži je manji, a oporavak posle ove operacije mnogo je brži.

Zatezanje vrata ili neck lifte  ima takođe veliku važnost. Estetska korekcija vrata uključuje jednu operativnu proceduru ili kombinaciju više njih. Kod mlađih osoba obično je dovoljna liposukcija vrata. Povremeno je potrebna i augmentacija (uvećanje) brade. Kod osoba srednje životne dobi, kad postoji višak masnog tkiva i opuštenost mišića vrata, liposukcija vrata i približavanje (plikaciju) mišića “platizma” daje veoma lepe efekte. U starijim godinama, ukoliko postoji značajan višak kože, pored navedenih procedura, trebalo bi uraditi zatezanje kože vrata. Bez obzira za koju se proceduru odluči pacijent,  rez je mali, veoma diskretan, a ožiljak je kasnije neprimetan. Preoperativna priprema za estetsku korekciju lica i vrata podrazumeva detaljnu analizu  izgleda pacijenta od strane hirurga,  zapažanja i želje pacijenta i brižljivo planiranje operacije.

Vrste anestezije

Fejslifting se najčešće radi u opštoj anesteziji, liposukcija vrata i plikacija platizme se rade u lokalnoj anesteziji. Zatezanje kože vrata i povećanje brade zahteva anlgosedaciju ili opštu intavensku anesteziju. Konačna odluka o vrsti anestezije donosi se nakon pregleda od strane kardiologa, anesteziologa i u zavisnosti od stava pacijenta. Lifting lica i vrata mogu se kombinovati sa zatezanjem očnih kapaka, podizanjem obrva ili ugradnjom implantata, što dodatno poboljšava celokupni izgled lica. Glatko i osveženo lice može se postići primenom lasera ili snažnim pilingom lica.

Komplikacije kod fejsliftinga

Nakon fejsliftinga se mogu javiti krvarenje, infekcija, asimetrija, utrnulost lica, osećaj zatezanja i dehiscencija (otvaranje rane). Priprema za fejslifting je uvek temeljna tako da se komplikacije dogadjaju veoma retko i po pravilu su blage. Navedene  komplikacije ne moraju bitno uticati na krajnji rezultat, nepovoljnost je jedino to što se zbog određenih komplikacija produžava lečenje i postoperativni oporavak pacijenta. Svakako bi trebalo ukazati na činjenicu da se kod osoba koje su višegodišnji pušači češće dešava dehiscencija zbog oštećenih krvnih sudova. Zbog toga je u okviru preoperativne pripreme potrebno kod pacijenta uraditi i ultrazvučni pregled krvnih sudova vrata i arterija lica . Na taj način pacijent i njegov hirurg plastičar biće upoznati sa rizikom od dehiscencije i moći će da donesu odluku o operaciji. Naravno, dehiscencija nije komplikacija koja se ne može sprečiti, ipak, ukoliko do nje dođe ona se sanira vrlo lako, ponovnim ušivanjem rane u uslovima lokalne anestezije.  Nakon te intervencije rana može uredno zarasti, ali se tada može očekivati vidljivi ožiljak.

Vidi primer

Slike pacijenta PRE / POSLE operacije, možete pogledati ovde


Fejslifting bodljikavim nitima lica - 1000
Fejslifting - bez operacije očnih kapaka - 2500
Napomena: Cene si izražene u EUR-ima.
Plaćanje u dinarskoj protivrednosti po srednjem kursu NBS na dan plaćanja.
Kompletan cenovnik usluga možete pogledati ovde


ZAKAŽITE PREGLED +381 (0)64 1524 922           PITAJTE NAŠE DOKTORE       

Adresa i Kontakt

== == == ==

Ordinacija ESTETIKA RAKIĆ - Ordinacija plastične hirurgije
Radno Vreme Radno vreme: od 11 do 19 časova
Google maps Nova adresa: Bjelanovićeva 1 (drugi sprat), Beograd, Vračar, Srbija
Google maps Stara adresa: Ustanička 10/2, Beograd, Voždovac, Srbija
Telefon Tel.: +381 64 152 49 22 - zakazivanje pregleda (radnim danom posle 11h)
Telefon WhatsApp, Viber: +381 64 152 49 22
E-mail E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

== == == ==

Preporuka za smeštaj: Hoteli u blizini ordinacije