Korekcija ušnih školjki

korekcija usnih skoljki


Jedna od najčešćih operacija u estetskoj hirurgiji je korekcija ušnih školjki. Klempavost ušiju (Otapostasis) predstavlja urođenu telesnu karakteristiku koja podrazumeva upadljivu odmaknutost ušnih školjki od glave. Obično se javlja obostrano a može biti kombinovana sa još nekim deformitetom ušne školjke. Otapostaza ne predstavlja funkcionalni problem, sluh je potpuno očuvan, problem je isključivo estetske prirode.

Kada je najbolje uraditi operaciju?

Za razliku od većine estetskih operacija koje se rade nakon završenog telesnog razvoja, odnosno posle osamnaeste godine života, operacija ušiju se može raditi znatno pre toga. Osnovni razlog za to proizilazi iz činjenice da se razvoj ušnih školjki završava već oko šeste godine života.

To je upravo period kada deca prepoznaju klempavost kod svojih vršnjaka kao telesnu “manu”o čemu najbolje govore brojni nadimci koje pamtimo iz školskih dana. Iz tog razloga,operaciju ušiju kod dece treba obaviti što ranije, odnosno pre polaska u školu.  Svakako, jedan od važnih preduslova je motivisanost deteta za ovu hiruršku intervenciju. Iako izgleda neobično da dete od pet-šest godina može sasvim dobro da toleriše operaciju koja traje oko 45 minuta,to je naravno moguće ako je dete dovoljno motivisano. Ne retko se dešava da roditelji dovedu dete na pregled jer žele da ono ima lepše uši. Međutim, lekar uočava da  mali pacijent uopšte nije motivisan za takvu operaciju i da svoj navodni telesni nedostatak ne doživljava kao problem. Principijelno, estetske operacije se rade samo iz ličnih razloga a ne po želji roditelja ili druge osobe bliske pacijentu.

Kako se izvodi operacija?

Operacija se izvodi najčešće u lokalnoj anesteziji, a veoma retko u opštoj. Na zadnjoj strani ušne školjke napravi se mali rez kroz koji se koriguje hrskavica.Tako se ušna školjka dovodi u željeni položaj. U bolnici se ostaje obično jedan dan. Kad prođe dejstvo anestezije,bolovi mogu biti prisutni ali su obično blagi i prolaze uzimanjem tableta protiv bolova. Nekoliko dana posle operacije  nosi se zavoj na ušima kako bi došlo do definitivnog srastanja hrskavice. Mesec dana posle operacije nisu dozvoljene fizičke aktivnosti.

Da li je efekat operacije trajan?

Da, jednom urađena korekcija ušnih školjki, daje trajan rezultat. Komplikacije su veoma retke i obično se dešavaju u prvih nekoliko dana od operacije. To su infekcija,otok i bol. Po prirodi su blage i jednostavne za lečenje. Ožiljak od reza je u vidu linije i neprimetan je jer se nalazi u naboru kože iza uva.

Poruka roditeljima

Roditelji ne treba da budu neodlučni ako njihovo dete ima deformitet ušnih školjki, ako ima kompleks i ako ima veliku želju da se tog problema reši. Prvi korak je da se roditelji i dete obrate hirurgu plastičaru i u direktnom razgovoru saznaju sve pojedinosti.Ukoliko vaše dete bira frizure koje uvek pokrivaju ušne školjke,ako se žali da ga deca zadirkuju, nemojte da izbegavate razgovor sa stručnim licem. Nije retko da se za ovu operaciju odluče i odrasle osobe. Često od njih saznajemo da je ova operacija nešto najlepše što im se desilo u životu i da bi njihovo detinjstvo i mladost sasvim drugačije izgledali da su to uradili ranije.


Korekcija ušnih školjki - 700
Napomena: Cene si izražene u EUR-ima.
Plaćanje u dinarskoj protivrednosti po srednjem kursu NBS na dan plaćanja.
Kompletan cenovnik usluga možete pogledati ovde


ZAKAŽITE PREGLED +381 (0)64 1524 922           PITAJTE NAŠE DOKTORE       

Adresa i Kontakt

== == == ==

Ordinacija ESTETIKA RAKIĆ - Ordinacija plastične hirurgije
Radno Vreme Radno vreme: od 11 do 19 časova
Google maps Nova adresa: Bjelanovićeva 1 (drugi sprat), Beograd, Vračar, Srbija
Google maps Stara adresa: Ustanička 10/2, Beograd, Voždovac, Srbija
Telefon Tel.: +381 64 152 49 22 - zakazivanje pregleda (radnim danom posle 11h)
Telefon WhatsApp, Viber: +381 64 152 49 22
E-mail E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

== == == ==

Preporuka za smeštaj: Hoteli u blizini ordinacije