Hirurško lečenje radiodermatitisa

Hirurško lečenje radiodermatitisa


Akutni radiodermatitis nastaje kao posledica zadesnog rendgenskog zračenja ili nakon terapijskog zračenja. Prvi znaci radiodermatitisa javljaju se sedam dana posle zračenja u vidu crvenila i svraba. Pojavljuju se u talasima. U prvih mesec dana,pored crvenila mogu se javiti bule,vezikule a nekada i ulceracije. Na kraju nastaje atrofija s hipopigmentacijom i prosirenim kapilarima. Ako iz određenih razloga dođe do predoziranja, promene mogu biti i mnogo intenzivnije. Oštećenja mogu biti i dublja i zahvatiti tkiva ispod kože.

Hronični radiodermatitis nastaje posle više godina nekada i deset godina od zračenja, često usled ponovljenih izlaganja zračenju. Često se javlja na delovima kože koji naležu na kost ili hraskavicu.Koža je suva, bez dlaka, lojnih i znojnih žlezda, sa pojačanom bojom ili bleda. Ovako izmenjena koža predstavlja rizično područje za razvoj tumora kože.

Lečenje radiodermatitisa se zasniva na primeni topičkih sredstava koja pomažu oporavku kože,primeni antiseptičnih obloga i zavoja ukoliko postoje rane,primeni antibiotika i kortikosteroida.Ova medikamentozna terapija najčešće problem drži pod kontrolom,smanjuje upalu i rešave infekciju.Međutim za bol i svrab koji se javljaju i na početku radiodermatitisa i kasnije kad postoje samo ožiljci – nemamo terapiju koja potpuno kupira navedene simptome. Hirurško lečenje akutnog radiodermatitisa se primenjuje kada su prisutna oštećenja cele debljine kože oštećenja mišića ili kosti.Hirurško lečenje hroničnog dermatitisa ima puno opravdanje ukoliko lekovi ne pomažu, ukoliko svrab,pečenje i bolovi u predelu ozračene kože postaju nepodnošljivi.Pacijenti navode da su tegobe prisutne 24 sata,da im je pažnja usmerena samo na svrab i smirivanje svraba,da im je kvalitet života bitno narušen,da je poremećeno funkcionisanje sa partnerom,da im stalno češanje ne dozvoljava da se bilo kakvom poslu koncentrisano posvete.

U čemu se sastoji hirurško lečenje? Ukloni se koža koja je zahvaćena radiodermatitisom a defect se rekonstriše lokalnim režnjem ili transplantatom kože.Tegobe koje je pacijent imao – prestaju zauvek.

Adresa i Kontakt

== == == ==

Ordinacija ESTETIKA RAKIĆ - Ordinacija plastične hirurgije
Radno Vreme Radno vreme: od 11 do 19 časova
Google maps Nova adresa: Bjelanovićeva 1 (drugi sprat), Beograd, Vračar, Srbija
Google maps Stara adresa: Ustanička 10/2, Beograd, Voždovac, Srbija
Telefon Tel.: +381 64 152 49 22 - zakazivanje pregleda (radnim danom posle 11h)
Telefon WhatsApp, Viber: +381 64 152 49 22
E-mail E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

== == == ==

Preporuka za smeštaj: Hoteli u blizini ordinacije