Lihen skleroza

Lihen skleroza je retka bolest nepoznatog uzroka koja izaziva pojavu belih fleka na koži posle čega se na tim mestima stvaraju ožiljci. Najčešće su to sjajne, bele promene koje podsećaju na porcelan. Promene se mogu javiti na koži, i na sluzokoži usne duplje i genitalija. Ipak u predelu genitalija i oko anusa javlja se u 98% slučajeva. U početku su promene u vidu crvenkastih plaža sa proširenim folikularnim otvorima ispunjenim keratinskim čepovima. Vremenom, nastaju hipopigmentacije, atrofija pa i skleroza. Daleko češće se bolest javlja kod žena nego kod muškaraca (10:1). Pacijenti se žale na svrab, bol, sklonost infekciji, nekada otežano mokrenje otežanu defekaciju i bolne, neprijatne polne odnose. Kod muškaraca postoji nemogućnost prevlačenja kožice (fimosa). Takođe,ne treba zaboraviti, ova bolest izaziva ozbiljne emocionalne probleme. Osobe sa ovim problemom gube interesovanje za seksualne odnose, povlače se u sebe ,gube samopouzdanje.

lihen skleroza jezika.jpg

Lihen skleroza jezika

Ukoliko imaju razumevanje svog partnera, problem se svakako lakše prevazilazi. Faktori rizika za pojavu ove bolesti su: postojanje neke druge autoimuna bolest, infekcija i genetska sklonost.

Autoimunu etiologiju dokazuju specifična antitela koja su pronadjena kod ovih bolesnika. Potom, Lihen skleroza je često udružena sa drugim autoimunim bolestima (šećerna bolest,vitiligo,bolesti štitne žlezde).Takođe,ispitivanjem tkiva obolelog pronađene su bakterija Borelia burgdoferi,
humani papiloma virus kao i virus Hepatitisa C.To ukazuje na moguću povezanost ovih agenasa i Lihen skleroze. Neka istraživanja pokazuju da se češće javlja kod žena sa niskim nivoom estrogena (pre puberteta i u menopauzi) ali nema čvrstih dokaza da estrogen ima ključnu ulogu. Postoje podaci da ožiljak ili zračenje mogu da postaknu pojavu bolesti ali ni za to nema sigurnih dokaza.

Dijagnoza

lihen sclerosis anogenitalne regije.jpg

Lihen skleroza anogenitalne regije

Obično prođe više meseci ili godina dok se ne postavi prava dijagnoza. Razlog leži u tome što je Lihen skleroza relativno retka bolest kojoj se ne zna tačan uzrok. Dijagnozu je teško postaviti i zato što postoji više naziva za ovu bolest: Lihen balanitis xerotica, Lihen sclerosis atrophicus, Lihen albus, Kraurosis vulve, Distrofična hipopolazija, Bolest belih tačaka. Nekada se leči pod pogrešnom dijagnozom Colpitis ili Atrofija vulve.

Pacijentkinje se leče kod lekara ili samoinicijativno, koriste različite lokalne lekove, vaginalete čime se simptomi ne povlače, čak se i pogoršavaju. Prekomernom upotrebom lekova, remeti se Ph vrednost kože i sluzokože,uništava se normalna flora,dolazi do pojave bakterijske infekcije ili kandidijaze. Zbog određenog kliničkog nalaza savetuje se upotreba antibiotika ili antimikotika i pacijent ulazi u začarani krug.

Biopsija je najsigurniji način da se postavi tačna dijagnoza. Treba praktikovati ekscizionu biopsiju koja daje dovoljno veliki uzorak.Nalaz ukazuje na hiperkeratozu,atrofiju epiderma,sklerozu dermisa i T linfocitnu aktivnost.

Lečenje

Ne postoji kauzalni lek. Ipak, simptomi se mogu staviti pod kontrolu dobrom higijenom uz održavanje normalnog Ph vrednosti sluzokože,primenom kortikosteroida i lokalne hormonske terapije (testosteron,estrogen/ progesteron za vaginalnu sklerozu).Takođe,primenjuju se retinoidi i ultraljubičasto zračenje sa promenljivim uspehom.  Antibiotici se nekada primenjuju ako kortikoterapija nije dala nikakav efekat. Hirurško lečenje treba preduzeti kad postoje tako uznapredovali ožiljci koji daju funkcionalne smetnje.Kod muškaraca se najčešće radi operacija cirkumcizija  ili obrezivanje a kod žena uklanjanje ožiljaka i priraslica i rekonstrukcija vaginalnog ulaza.

Nove nade pruža PRP metoda. To je primena plazme bogate trombocitima koja se izdvaja iz krvi samog pacijenta i koja donosi veliku koncentraciju faktora rasta u samu obolelu regiju što podstiče obnavljanje oštećenih struktura.

Prognoza bolesti

Bolest može da traje više godina.Veoma retko (kod mladih devojaka) može doći do spontanog povlačenja bolesti. Pacijenti koji hronično pate od ove bolesti, moraju se redovno kontrolisati jer u 7% slučajeva kod ovih pacijenata se može pojaviti karcinom na mestu hronične Lihen skleroze.

lihen skleroza vagine.jpg

lihen skleroza vagine.jpg

lihen skleroza vagine.jpg

lihen skleroza vagine.jpg

lihen skleroza vagine.jpg

Hirurško lečenje Lihen skleroze

Hirurško lečenje Lihen skleroze se primenjuje kada su prisutna oštećenja cele debljine kože.Hirurško lečenje Lihen skleroze  ima puno opravdanje ukoliko lekovi ne pomažu, ukoliko svrab,pečenje i bolovi u predelu ozračene kože postaju nepodnošljivi.Pacijenti navode da su tegobe prisutne 24 sata,da im je pažnja usmerena samo na svrab i smirivanje svraba,da im je kvalitet života bitno narušen,da je poremećeno funkcionisanje sa partnerom,da im stalno češanje ne dozvoljava da se bilo kakvom poslu koncentrisano posvete.

U čemu se sastoji hirurško lečenje? Ukloni se koža koja je zahvaćena sklerozom,preparat se pošalje na PH analizu a defect se rekonstriše lokalnim režnjem ili transplantatom kože.Tegobe koje je pacijent imao –prestaju zauvek.

Povezan tekst: Šta je vaginalna atrofija?


ZAKAŽITE PREGLED +381 (0)64 1524 922           PITAJTE NAŠE DOKTORE       

Adresa i Kontakt

== == == ==

Ordinacija ESTETIKA RAKIĆ - Ordinacija plastične hirurgije
Radno Vreme Radno vreme: od 11 do 19 časova
Google maps Nova adresa: Bjelanovićeva 1 (drugi sprat), Beograd, Vračar, Srbija
Google maps Stara adresa: Ustanička 10/2, Beograd, Voždovac, Srbija
Telefon Tel.: +381 64 152 49 22 - zakazivanje pregleda (radnim danom posle 11h)
Telefon WhatsApp, Viber: +381 64 152 49 22
E-mail E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

== == == ==

Preporuka za smeštaj: Hoteli u blizini ordinacije