Cirkumcizija i Fimoza

cirkumcizija.jpg

FIMOZA

Fimoza je naziv za uski prepucijum koji se ne može prevući preko glavića penisa. Može biti primarna (fiziološka), gdje je prepucijum uzan od rođenja i u većini slučajeva je problem prolazan do treće godine (90%) ili sekundarna  koja nastaje zbog ponavljanih ozljeđivanja prepucijuma grubim povlačenjem (balanitis xerotica obliterans).

CIRKUMCIZIJA

Cirkumcizija predstavlja hiruško odstranjivanje celog ili dela prepucijuma sa kože penisa. Kod jednog broja muškaraca obrezivanje se radi iz verskih razloga. Iz medicinskih razloga cirkumcizija se radi kad ne postoji mogućnost prevlačenja kožice prepucijuma preko glavića penisa. Ukoliko je prevlačenje samo otežano, savetuje se mazanje neutralne masti (pavlovićeva mast) i vežbanje “prevlačenja”. Ukoliko je prevlačenje kožice veoma teško,ne treba insistirati jer može doći do razvoja parafimoze kada deo tesne kožice napravi prsten oko tela penisa i  ukine dovod krvi u glavić penisa.Tada se operacija hitno mora sprovesti.Takođe,čestim i grubim povlačenjem kožice,dolazi do  povređivanja prepucijuma, krvarenja, infekcije (balanopostitis) i stvaranja ožiljka. Ovakvo stanje se mora hirurški rešavati,što pre to bolje. Prekancerozne lezije na glansu takođe mogu biti razlog za cirkumciziju. Tom intervencijom se smanjuju šanse za razvoj tumora.

Operacija

Cirkumcizija je hiruška intervencija koja se najčešće obavlja u uslovima lokalne anestezije. Na prepucijum se namaže anestetična krema tako da pacijent ne oseća čak ni ubod iglice kojom se daje anestezija. Intervencija traje oko 30 minuta. Nakon davanja lokalne anestezije, kad smo sasvim sigurni da pacijent nema osećaj bola, hirurški se ukloni višak kože prepucijuma.U izvođenju ove intervencije od velike važnosti je pedantan hirurški rad i brižljivo zaustavljanje krvarenja. Rana se zatvara pojedinačnim šavom, samorazgradivim koncima.Od vrste šavova zavisi i dužina zarastanja.  Po završeku intervencije, rana se previje a pacijent dobije uputstva kako će održavati higijenu penisa dok se ne skinu konci.

Prva kontrola se obično zakazuje 24 sata posle intervencije. Zarastanje traje oko 7-15 dana, za to vreme pacijent treba da se uzdržava od polnih odnosa. Iako primamljivo zvuči kad doktor kaže da se konci ne vade, da oni sami ispadaju, nekada im treba “pomoći” kako nebi urasli u ranu.

Efekat cirkumcizije U prvim danima nakon operacije osetljivost glansa je povećana zbog čega se savetuje mazanje glansa medicinskim mastima. Kako vreme prolazi, sluznica glansa postaje sve manje osetljiva, potom orožava i tako postaje manje podložna seksualno prenosivim bolestima. Takodje,mnoga istraživanja su pokazala da je učestalost karcinoma glansa penisa, manje zastupljena kod obrezanih ljudi, kao i manje učestalosti karcinoma grlića meterice kod njihovih seksualnih partnerki.

Preporuka: Ako imate problem koji je opisan,ako ste u nedoumici – nemojte odlagati pregled kod hirurga plastičara. Ukoliko imate otežano zarastanje rane posle operacije penisa – obratite se plastičaru. Lečenje se često može sprovesti i bez operacije.Temeljan pregled i dobar savet mogu da reše problem.

FRENULUM BREVE

Frenulim breve

Frenulim breve ili kratki frenulum, nije retka urodjena mana muskog spoljasnjeg polnog organa.

Obično pacijent nema izraženih tegoba ali treba imati na umu da postojanjem kratkog frenuluma- penis postaje kraći. Frenulotomija je jednostavna hirurška intervencija kojom se kozica odvaja od glansa, radi se u lokalnoj anesteziji, oporavak je nekoliko dana.


Obrezivanje (cirkumcizija) - 500
Napomena: Cene si izražene u EUR-ima.
Plaćanje u dinarskoj protivrednosti po srednjem kursu NBS na dan plaćanja.
Kompletan cenovnik usluga možete pogledati ovde


ZAKAŽITE PREGLED +381 (0)64 1524 922           PITAJTE NAŠE DOKTORE       

Adresa i Kontakt

== == == ==

Ordinacija ESTETIKA RAKIĆ - Ordinacija plastične hirurgije
Radno Vreme Radno vreme: od 11 do 19 časova
Google maps Nova adresa: Bjelanovićeva 1 (drugi sprat), Beograd, Vračar, Srbija
Google maps Stara adresa: Ustanička 10/2, Beograd, Voždovac, Srbija
Telefon Tel.: +381 64 152 49 22 - zakazivanje pregleda (radnim danom posle 11h)
Telefon WhatsApp, Viber: +381 64 152 49 22
E-mail E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

== == == ==

Preporuka za smeštaj: Hoteli u blizini ordinacije