Vaginalna atrofija

Šta je vaginalna atrofija?

vaginalna atrofija.jpg

Pre menopauze koža i tkivo oko vagine su meki i vlažni zbog sluzi koje proizvode žlezde grlića maternice. Estrogen utiče na ove žlezde. Estrogen utiče i na tkivo vagine, uzrokujući da sluznica vagine bude deblja i elastičnija. Estrogen podstiče ćelije koje oblažu vaginu na proizvodnju glikogena, koji obezbedjuje prisutnost korisnih bakterija koje štite vaginu od infekcija.

Posle menopauze jajnici proizvode manje estrogena. Nedostatak estrogena dovodi do stanjivanja tkiva oko vagine, a smanjuje se i broj žlezda koje stvaraju sluz. Takođe se gubi i tkivo oko genitalija.

U suštini ove hormonalne promene čine vaginu kraćom i manje elastičnom dok koža postaje bleda. Obično je potrebno više meseci ili godina  da se ove promene razviju. Treba imati na umu da variraju od žene do žene. Atrofični vaginitis je medicinski izraz za stanje kad te promene dovedu do uznemirujućih simptoma.

Simptomi vaginalne atrofije

Opisane promene mogu proći bez simptoma. Međutim, velik broj žena oseća sledeće simptome:
Bolni polni odnos, nelagodnost,svrab,peckanje,osećaj suvoće,izmenjen vaginalni sekret kao i urinarni problemi (potreba hitnog pražnjenja bešike,česte urinarne infekcije).

Lečenje

Lečenje vaginalne atrofije je jednostavno i uspešno. Podrazumeva hormonalnu terapiju i nanošenje estrogenskih krema i gelova kao i terapiju Femili lift laserom. Ukoliko se i pored preduzete terapije, opisani simptomi ne povlače, neophodno je uraditi biopsiju izmenjene sluzokože. Tako će se otkloniti ili potvrditi sumnja da se radi o Lihen sklerozi ili karcinomu.

Povezan tekst: Šta je Lihen skleroza...


ZAKAŽITE PREGLED +381 (0)64 1524 922           PITAJTE NAŠE DOKTORE       

Adresa i Kontakt

== == == ==

Ordinacija ESTETIKA RAKIĆ - Ordinacija plastične hirurgije
Radno Vreme Radno vreme: od 11 do 19 časova
Google maps Nova adresa: Bjelanovićeva 1 (drugi sprat), Beograd, Vračar, Srbija
Google maps Stara adresa: Ustanička 10/2, Beograd, Voždovac, Srbija
Telefon Tel.: +381 64 152 49 22 - zakazivanje pregleda (radnim danom posle 11h)
Telefon WhatsApp, Viber: +381 64 152 49 22
E-mail E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

== == == ==

Preporuka za smeštaj: Hoteli u blizini ordinacije