Maligni tumori kože

Maligni tumori kože operišu se u opštoj ili lokalnoj anesteziji u zavisnosti od velićine tumora. Ukoliko je tumor manjih dimenzija, posle operacije nema bolova i istog dana pacijent se možete vratiti svojim redovnim aktivnostima. Operativno lečenje kao i patohistološka provera obavezni su za maligne tumore, kako bi bili sigurni da je tumor u potpunosti uklonjen.

maligni izrastaji na kozi 1-3

Bazocelularni karcinom kože: najčešći je zloćudni tumor kože. Operacijom se postiže potpuno izlečenje, ne primenjuje se hemioterapija, kao ni terapija zračenjem. Zbog ovakvih karakteristika neki stručnjaci smatraju da Bazocelularni karcinom ne “zaslužuje” naziv karcinom. Ipak, ovaj naziv je opravdan, jer se rast ovog karcinoma može zaustaviti SAMO operacijom. Tumor bi trebalo na vreme odstraniti kako bi se sprečilo njegovo širenje. Ukoliko se uvećava tokom više godina, može doći do invazije tumora u dublja tkiva, veoma retko dolazi do pojave metastaza. Tada je neophodno dugotrajno lečenje, ponekad i radioterapija. Javlja se kod starijih starosnih grupa, pretežno kod ljudi svetle puti, a pojavljuje se na delovima tela izloženim suncu kao što su lice ili šake. Pacijenti obično zatraže pomoć kad primete da imaju “ranicu” koja nikako ne zarasta. Nekada se tumor javlja i u obliku čvorića ili bojom podseća na mladež (Slike: 1,2,3).

maligni izrastaji na kozi 4

Planocelularni karcinom kože: drugi je po učestalosti maligni tumor kože. Može se javiti bilo gde na telu, a najčešće je lociran na glavi i vratu (Slika 4). Javlja se na planu prekanceroza ili ožiljaka od hroničnih rana. Ovaj tumor ima sve karakteristike prave maligne bolesti: na mestu pojavljivanja uočljiv je brz, infiltrativni rast, a moguća je i ponovna pojava tumora na istom mestu, kao i učestale metastaze. Kod ovog tumora obavezno je operativno lečenje.

maligni izrastaji na kozi 5-7

Maligni Melanom: zloćudni tumor kože koji se retko javlja, ali je zato veoma invazivan i lako daje metastaze (Slika 5,6,7). Uzrok ovog tumora do danas nije poznat, a mogući faktori rizika su: postojanje mladeža, svetla put, često i agresivno izlaganje sunčevim zracima, genetska predispozicija. U najvećem broju slučajeva melanom nastaje na mestu već postojećih mladeža, vrlo retko kod  nepromenjene kože. Od najveće je važnosti melanom otkriti na vreme. Obavezno bi trebalo posetiti hirurga plastičara ukoliko postoji promena na koži koja je asimetrična (A), nazubljenih, nejasnih ivica (B) sa dve ili više boja (C), promena koja krvari ili ima prečnik veći od 6mm (D) (Slika 8). Mnoge promene na koži liče na melanoma, po boji, veličini ili asimetriji i zato samo hirurg koji se bavi operacijama tumora kože (hirurg plastičar), može postaviti dijagnozu i oceniti da li je operacija neophodna.

maligni izrastaji na kozi 8

Dermoskopija je metoda izbora za postavljanje preoperativne dijagnoze melanoma uz pomoć koje se može potvrditi ili odbaciti sumnja na melanom. Dermoskopski pregled koristan je i kod detaljnog planiranja operacije melanoma. Definitivna dijagnoza melanoma postavlja se patohistološkom verifikacijom. Operacija podrazumeva široku eksciziju kako bi tumor u potpunosti bio uklonjen i kako bi se sprečila  svaka mogućnost ponovne pojave tumora.


Uklanjanje malignih tumora kože i rekonstrukcija
Veličine do 2 cm - 200
Veličine 2,1-5 cm - 300
Veličine preko 5,1 cm - 450
Ubacivanje ekspandera - 1200
Napomena: Cene si izražene u EUR-ima.
Plaćanje u dinarskoj protivrednosti po srednjem kursu NBS na dan plaćanja.
Kompletan cenovnik usluga možete pogledati ovde


ZAKAŽITE PREGLED +381 (0)64 1524 922           PITAJTE NAŠE DOKTORE       

Adresa i Kontakt

== == == ==

Ordinacija ESTETIKA RAKIĆ - Ordinacija plastične hirurgije
Radno Vreme Radno vreme: od 11 do 19 časova
Google maps Nova adresa: Bjelanovićeva 1 (drugi sprat), Beograd, Vračar, Srbija
Google maps Stara adresa: Ustanička 10/2, Beograd, Voždovac, Srbija
Telefon Tel.: +381 64 152 49 22 - zakazivanje pregleda (radnim danom posle 11h)
Telefon WhatsApp, Viber: +381 64 152 49 22
E-mail E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

== == == ==

Preporuka za smeštaj: Hoteli u blizini ordinacije