Benigne promene na koži

Benigne promene na koži operišu se u lokalnoj anesteziji. Operacija traje petnaestak minuta, pacijent se istog dana može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Često se u narodu za loptasti izraštaj na koži, kaže da je to masno tkivo. Nije uvek tako. Treba razlikovati LIPOM i ATEROM jer su po prirodi potpuno različiti. I lipom i aterom su bezopasni izraštaji.

Lipom

Lipom je dobroćudni tumor masnog tkiva. On je elastične konzistencije. Najčešće se nalazi ispod kože ili ispod mišića na raznim delovima tela. Nije retko da odrasla osoba ima 20 i više lipoma i tada govorimo o lipomatozi.Dok su lipomi mali ne stvaraju nikakve tegobe osim što su estetski ne prihvatljivi. Kad dostignu promer veći od 3cm, stvaraju tegobe,bol i neprijatnost.Tada ih treba hirurški ukloniti.

Benigne promene na koži - Lipom na nadlaktici

Primer - Lipom na nadlaktici dimenzija 17x10 cm - slika Pre i Posle uklanjanja

Aterom

Aterom je kožna cista, bezopasna promena na koži koja je, u stvari, začepljena lojna žlezda. Sadzi loj i ovojnice ciste. Obično je elastične do tvrde konzistencije. Najčešće se nalazi na glavi, vratu i leđima. Ova promena na koži može više godina da miruje. Iz ciste se može povremeno iscediti putridan, beli sadržaj ali se time problem ne rešava. Aterom treba ukloniti hirurški, na vreme jer može doći do razvoja infekcije. Ako dođe do upale,pacijent se zali na bol, oticanje, kljucanje u predelu gde se nalazi aterom. Ukoliko se nalazi na licu, iza sebe može ostaviti veliki ožiljak. Ukoliko imate aterom, ne treba da čekate da dođe do upale da bi posetili hirurga. Operacija je jedini način da se aterom ukloni u celini što znači-cista, sadržaj ciste i njene ovojnice.

Aterom

Mladež

Mladež (nevus) je dobroćudna promena na koži, različitog oblika, najčešće braon ili crne boje, promera 5-20 mm. Neki mladeži postoje od rođenja, a neki nastaju u toku života. Svako ko ima više od 50 mladeža na koži trebalo bi redovno da odlazi na kontrolne  preglede, najmanje jednom u šest meseci (pregled dermoskopom). Uklanjaju se samo oni mladeži kod kojih je primećena promena u boji, veličini ili kada se kod pacijenta jave određene tegobe: bol, svrab, vlaženje ili krvarenje. Takođe,opravdan razlog za uklanjanje mladeža je kada se mladež nalazi na mestu stalne iritacije. Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji, rezultat patohistološke analize dostupan je nekoliko dana nakon operacije.

Mladez

Solarna keratoza

Solarna (senilna) keratoza je hrapava, benigna promena na koži braon boje, različite veličine (nekada u promeru i preko 3 cm). Najčešće se nalazi delovima tela koji su izloženi suncu, pretežno kod starijih osoba. Nekada se pojavljuje na više mesta, može biti čak i više od tridesetak promena.  Papilom je dobroćudna promena (izraslina) na koži i sluzokoži (Slika 2). Uzročnici su  virusi i zbog toga se može pojaviti u više navrata i u različitom broju (multipno). Najčešće se nalazi na vratu, ispod dojki i na trbuhu. Papilom je boje kože, često na peteljci.

Dermatofibrom

Dermatofibrom je tvrdi, bezbolni čvorić. Javlja se najčešće na nogama. Uobičajeno je da se uradi i patohistološka provera.


Uklanjanje bezopasnih promena na koži veličine do 2cm - 100
Uklanjanje bezopasnih promena na koži veličine preko 2cm - 200
Uklanjanje bezopasnih promena na koži i rekonstrukcija režnjem - 250
Duboka biopsija kože - 50
Ph analiza - 30
Napomena: Cene si izražene u EUR-ima.
Plaćanje u dinarskoj protivrednosti po srednjem kursu NBS na dan plaćanja.
Kompletan cenovnik usluga možete pogledati ovde


ZAKAŽITE PREGLED (+381) 11 2432 762           PITAJTE NAŠE DOKTORE       

Adresa i Kontakt

== == == ==

Ordinacija ESTETIKA RAKIĆ - Ordinacija plastične hirurgije
Radno Vreme Radno vreme: od 11 do 19 časova
Google maps Nova adresa: Bjelanovićeva 1 (drugi sprat), Beograd, Vračar, Srbija
Google maps Stara adresa: Ustanička 10/2, Beograd, Voždovac, Srbija
Telefon Tel.: +381 64 152 49 22 - zakazivanje pregleda (radnim danom posle 11h)
Telefon WhatsApp, Viber: +381 64 152 49 22
E-mail E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

== == == ==

Preporuka za smeštaj: Hoteli u blizini ordinacije